Utrzymanie czystości w lokalu jest zadaniem niezwykle ważnym. Pracując z jedzeniem, czystość jest zdecydowanym priorytetem w kontekście bezpieczeństwa oferowanej przez nas żywności. Nie możemy sobie pozwolić na żadne niedociągnięcia w tym temacie, gdyż konsekwencje mogą być znaczące. Ponadto czystość w lokalu ma również znaczenie dla klienta. Nikt nie lubi wchodzić do brudnej restauracji. Lubimy miejsca ładne, czyste i klimatyczne. Codzienne sprzątanie lokalu jest koniecznością. Trzeba też wpoić pracownikom dobre nawyki sprzątania na bieżąco i w wolnym od klientów czasie.
Jak zaopatrzyć lokal w środki higieniczne?
Artykuły higieniczne, które będą niezbędne w każdym lokalu to z pewnością dobry odkurzacz, przystosowany do każdej powierzchni. Nie da się prowadzić żadnego lokalu o profilu gastronomicznym bez mopa. Pomijając standardowe sprzątanie, sytuacji, gdy coś się wyleje będzie bez liku, a mop wtedy jest nieoceniony. Poza tym miotła, szczotki do podłóg, ale nie tylko – również do mycia naczyń i różnych powierzchni, środki czystości, ścierki i wiele innych rzeczy, o których musimy pamiętać. Nie chcemy bowiem, by nasz lokal zarósł brudem. Ma być on piękny, lśniący i przyciągać klientów swoim profesjonalizmem. Środki czystości są więc absolutną podstawą, na równi z każdym innym elementem, który sprawia, że nasz lokal będzie istnieć.