Misja czysty lokal

Utrzymanie czystości w naszym lokalu może być prawdziwym wyzwaniem. Masa ludzi, którzy przewijają się przez pomieszczenia, praca, która generuje ciągły bałagan. Nie można jednak pozwolić sobie na bałagan. Lokal musi lśnić czystością, a sprzątanie musi być możliwie najbardziej optymalne, tak aby zredukować czas poświęcany jego sprzątaniu. Jak więc utrzymać porządek, jednocześnie skupiając się na właściwym przeznaczeniu lokalu? Jest na to kilka sposobów.

Dobry system

Dobrze jest wypracować sobie stały system sprzątania. Dzięki temu nigdy o niczym nie zapomnimy, a ponadto wejdzie nam to w nawyk, sprawiając, że czas sprzątania skróci się znacząco. Jest to bardzo dobry sposób, który powinno się wprowadzić w życie.

Wyposażenie

Warto zaopatrzyć się w porządne akcesoria do sprzątania. Ułatwią nam one zdecydowanie sprzątanie, dzięki czemu będzie ono prostsze, przyjemniejsze i, przede wszystkim, bardziej skuteczne. W sklepach posiadających asortyment do gastronomii znajdziemy takie akcesoria jak szczotki do czyszczenia powierzchni, takich jak podłogi, powierzchnie trudno dostępne i niepoddające się łatwemu czyszczeniu. Znajdziemy także zmiotki i szufelki do sprzątania brudów na bieżąco. Kije do szczotki z pewnością przydadzą się nam w każdym lokalu. Ścierki kuchenne zawsze są potrzebne w gastronomii, jako tam, gdzie jedzenie, jest też masa zmywania. Potrzebne też do ścierania blatów, stolików, higieny lodówek, czyli mówiąc najprościej – praktycznie do wszystkiego. Ściągaczki do wody będą pomocne do mycia okien, ale nie tylko – przydadzą się w każdej sytuacji, kiedy potrzebujemy odciągnąć większą ilość wody. Znajdziemy też mopy, dozowniki i wiele innych artykułów, które potrzebujemy w lokalu, by utrzymać niezbędną czystość.

Sprzątać na bieżąco

To także bardzo istotne. Powinniśmy zaszczepić w pracownikach dobre nawyki, tak aby nie dopuścić do tego, by bałagan nas obezwładnił. Tym sposobem jesteśmy w stanie zapanować nad chaosem i tworzyć prawdziwe rozkosze dla podniebienia.

Dodaj komentarz